Yappadappadoo : Google ve App Store'un Tekerine Çomak Sokan Proje





Çocukken dönemin şartlarından dolayı izleyebileceğimiz çizgi film sayısı oldukça kısıtlıydı. Bugünkü gibi binlerce çizgi film arasından ‘hangisini seçeceğim’ kaygısı yoktu. Bunlardan en önemlisi Fred Çakmaktaş ve Barni Moloztaşın başrolünde olduğu Taş Devriydi. Çizgi filmde Fred’in her heyacanlandığında Yappadappadoo diye bağırması adeta efsane olmuştu.
İnternet üzerinde blockchain projelerini araştırırken Yappadappadoo adlı bir projeye denk geldim. Proje’nin önce saçma bir şey olduğunu düşünerek önce hiç bakma luzumu duymadım. Ancak içimdeki meraka yenilerek baştan sona okudum ve ortada ilginç bir proje ortaya çıktı. Bu yazımızda Yappadappadoo projesini ve özellliklerine beraber bakacağız.
Yappadappadoo Nedir, Ne işe Yarar?
Yappadappadoo blockchain tabanlı bir uygulama mağazası ya da diğer adıyla app store. Yani bir anlamda Google Market ve Apple App Store’un rakibi. Progressive Web Apps (PWA) denilen web sitelerinin görünümünü ve kullanıcı deneyimini, mobil uygulamalarla benzer seviyeye getiren bir uygulama.
Yani bir anlamda tüm cep telefonu, bilgisayar ve tabletlerde çalışabilen bir uygulama mağazası. Bu mağazada da tıpkı diğerleri gibi ücretli ve ücretsiz uygulamalar bulunacak ama daha fazlası sizin elinizde hangi işletim sisteminin önemli olmadığı bir mağaza olacak.
Yappadappadoo ekibi 2020 yılına kadar yaklaşık 180 milyar dolara ulaşması beklenen bu pazarda kendilerinin de var olabilmesi için çabalıyorlar. Ancak diğer rakiplerinden bazı farkları bulunuyor elbette.
mobile.png
** Yappadappadoo’nun Özellikleri Neler?**
Yappadappadoo platformunun özelliklerinden ilki, kendileri deyimiyle “App Revolution” yani uygulama alanında bir devrim ortaya çıkarıyorlar. Bunu da indirme yok, yükleme yok ve güncelleme yok üçlemesiyle ortaya koymuşlar.
Devrim Niteliğinde bir Uygulama
Yani Yappadappadoo’nun mağazasındaki uygulamaları kullanmak için indirme yapmanıza gerek kalmıyor. Yappadappadoo’nun mağazasından direk olarak programı kullanabiliyorsunuz. İndirmediğiniz içinde zaten yükleme gibi uğraşlardan direk olarak kurtulmuş oluyorsunuz. Son olarak uygulamalar güncelleme istediği zaman, programın geliştiricisi uygulmayı güncelleyip mağazaa koyuyor. Siz her mağazaya girişinizde en son güncellemeyi cep telefonunuzda kullanmış oluyorsunuz.
Alanında İlk
Zaten Yappadappadoo’nun ortaya çıkardığı özelliklere baktığımızda alanında bir ilk olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü web uygulamalarını cep telefonuna getiren bir proje ve bu projenin de bir blockchain projesi olması nedeniyle engellerle de karşılaşıyor. Tabi bu engeller, kendi platformlarının zarar göreceği endişesi taşıyan ve ortadaki pastayı başkalarıyla paylaşmak istemeyen Google ve Apple’dan geliyor. Bu yüzden kendi sistemlerinde bu uygulamaların kullanımlarını kendi kullancılarına önermiyorlar. Yani bir anlamda yasaklıyorlar.
Bu yüzden proje geliştiricileri bu pay savaşında kendilerini Kuran-ı Kerimde de geçen Davut ile Calut yada Davut ile Golyat hikayesine benzetiyorlar. Davud’un “Kenan” topraklarındaki putperest Filistinlilerin ünlü silahşoru Golyat’a meydan okuması, sonra bu dev gibi adamı küçük bir sapanla alt etmesini kendileriyle eşleştiriyorlar.
Sonuç olarak baktığımızda Yappadappadoo’nun gerçekten devrim niteliğinde bir proje olduğunu söyleyebilirim. Artık bulutlama, müzik akışı, video ve veri alışverişi için farklı farklı uygulamaları cep telefonuna yükleyip, telefonun kasılmasına sebep olma veya yüzlerce uygulama arasında boğulma devri Yappadappadoo ile sona eriyor.
Çünkü genel manada baktığımızda Yappadappadoo’nun ucu bucağı olmayan bir fırsat kapısını açtığını söyleyebiliriz. Bu sadece kullanıcılar açısından değil, aynı zamanda geliştiriciler açısından da böyle. Çünkü uygulama geliştiricileri iOs uygulamaları için ayrı bir yazılım dili, Android için ise başka bir yazılım dili öğrenmek ve bunları da farklı işletim sistemi üzerinde uygulamak zorunda kalıyorlar.
Yani iki alanda birden uygulama yapmaya kalkan bir geliştiricinin iki ayrı bilgisayarı ve iki ayrı programı kullanması lazım. Biz kullanıcılara bakan yönü ise daha güzel elbette. Çünkü bu mağaza sayesinde Spotify’ın ya da Netflix’in uygulamalarıyla boğuşmak zorunda kalmayacaksınız. Ben şahsen projeden baya etkilendim. Ancak her zaman dediğimiz gibi başarı çalışmaya ve zamana bağlı.
Yappadappadoo ICO’su ve Flints Token Hakkında
Yappadappadoo bir blockchain projesi olduğu için doğal olarak mağaza içerisindeki alım satım olaylarını da kendi tokeni olan Flints yani FLI token üzerinden gerçekleştirmeyi planlıyor. Kullanıcılar işlemlerini bu token üzerinden yapacaklar. Geliştiriciler de aynı şekilde bu tokeni ödeme almak, platform içindeki bazı özelliklere ulaşmak ve pazarlama yapabilmek için kullanabilecekler. Bu sayede diğer mağazalardaki gibi adil olmayan ücret sistemleri tarih olmuş oluyor.
Diğer yandan Yappadappadoo ICO’sunda toplamda 500 milyon adet FLI token bulunuyor. Bunların yüzde 55’i satışa sunulurken yüzde 25’i ise Bootstrap dediğimiz açık kaynak kodlu, web sayfaları veya uygulamaları geliştirmek için kullanılabilecek araçların geliştirilmesi için kullanılacak. Yüzde 18’lik kısım operasyonlara ve yüzde 5’lik kısım ise takıma bırakılmış durumda.
Airdropçular bu linkten facebook, twitter ve telegram gibi farklı alanlara kolayca kayıt olabilirler. https://bitcointalk.org/index.php?topic=4309222.0
Son olarak bu yazının herhangi bir şekilde yatırım tavsiyesi içermediğini, sadece bilgi amaçlı olarak yazıldığını belirtmek isterim. Herkese bol kazançlar.

TAMER12

Komentar

Postingan populer dari blog ini

IRONX - TERBAIK DI CRYPTOCURRENCY, TERBAIK DALAM TRADING

BitFence - Hapus hacker dari jaringan Anda

BITNEY